Spring Festival of Choral Music in Antwerpen  2015

 

Den 30 april startade 27 sångare samt dirigenten Sirpa Lilius och en medresenär en körresa till Antwerpen i Belgien. Resan gick med flyg från Kronoby via Helsingfors till Bryssel, varifrån vi fortsatte med buss till Antwerpen. Resans huvudsakliga syfte var deltagande i den internationella festivalen för körer, men vi hann också bekanta oss med delar av staden Antwerpen samt med staden Brygge.

Den internationella körfestivalen i Antwerpen anordnades i år för andra gången. med MusiCultur Travel som huvudarrangör. I festivalen, som varade i tre dagar deltog totalt sex körer från fem länder. Deltagarna kom från Brasilien, Canada, Tyskland och Turkiet.

Under torsdagens två guidade promenader hann vi få en liten uppfattning om staden Antwerpen, dess historia och kultur. De många katedralerna av vilka vi besökte Sint Joriskerk med sina fantastiska utsmyckningar i trä fascinerade alla. Vi såg också Plantin-Moretus museum samt Het Steen (stenen), en gammal fästning vid floden Schelde som rinner genom Antwerpen.

Vid fredagskvällens invigningstillfälle, som hölls i Sint Andrieskerk, presenterades de deltagande körerna. Representanter för arrangören och staden hälsade alla festivaldeltagare välkomna och varje kör sjöng en sång, typisk för körens hemland. Tonfallet framförde ”Plocka vilja skogsviol” i arrangemang av Piotr Gebala.

Den mäktiga platsen för själva festkonserten på lördag eftermiddag var Sint Amanduskerk, som är känd för sina vackra glasmålningar och sin fina akustik. Tonfallet inledde och varje kör uppträdde med ett ca 20 minuter långt program, och med pauser mellan körerna räckte hela konserten tre timmar. Vid konsertens slut fick Tonfallets dirigent Sirpa Lilius motta ett diplom som bevis på deltagande i festivalen, eftersom vi inte skulle delta i avslutnings-högtidligheten under söndagen.

På söndag morgon checkade vi ut från hotellet och fortsatte färden mot Brygge. Staden finns idag upptagen i Unescos världsarvslista. Efter en rundvandring i innerstaden tillsammans med guiden, under vilken vi fick stifta bekantskap med de viktigaste gamla byggnaderna och stadens kanalsystem var det många som deltog i ett besök på ett ölbryggeri. Därefter styrde bussen kosan mot Bryssels flygplats för att påbörja hemfärden

Att göra en sådan här resa som kombinerar deltagande i en körfestival med upplevelser av nya platser är något som varje körsångare borde få uppleva, åtminstone någon gång. Att resa tillsammans stärker körmedlemmarnas sammanhållning, och de erfarenheter, och inte minst roliga minnen, man har med sig i bagaget hem ger kören ny motivation och lyfter sångarglädjen på topp. För det är ju ändå det viktigaste – att det skall vara roligt att sjunga.

Text: Bodil Wiklund

Foton: Sune Sunabacka

Sommarpsalm i Antwerpen

https://www.youtube.com/watch?v=4MyHdfFOKkI