Barken Hercules färd som Tonfallet såg den under konserten 14.2.2009 i RunebergssalenTONFALLET KASTAR LOSS!!


Under hösten och vintern har Sånggruppen Tonfallet i Jakobstad under ledning av Alf Mylläri jobbat med ett musikprojekt med jazz- och populärmusik som tema. Som avslutning på detta kommer en konsert med show-karaktär att ges i Runebergssalen den 14 februari.

Projektet har anknytning till Jakobstads historia. Kören kommer nämligen att följa barken Hercules i kölvattnet på dess resa jorden runt. Hercules, som ägdes av redaren Peter Malm, var det första finländska skepp som seglade jorden runt och kapten på fartyget var Petter Gustaf Idman. Resan tog sammanlagt över tre år (1844-1847) och man hann besöka många hamnar i flera världsdelar för lossning och lastning av varor.

Vår färd går från ”Mitt sköna land” via Helsingör, där ”besättningen” lär sig ”Att angöra en brygga” till Marseille i Frankrike och vidare till Odessa. Arbetet på skeppet är tungt, ja ibland t.o.m. ”Sixteen tons”, men vi får hjälp av Peter Björk att klara jobbet. England är nästa anhalt och vad är naturligare än att stöta på musik av The Beatles, vars ”Eleanor Rigby” tolkas av Ellinor Nyberg.
Färden går sedan över Atlanten till Rio de Janeiro och ”The girl from Ipanema” möter på stranden. Det är jultid då vi når Sydamerikas kust. Julmusiken där skiljer sig från vår traditionella julmusik och Jan Holmgård med kör bjuder på ett smakprov ur ”Navidad Nuestra”.
Efter att ha lastat i Rio och Paranagua fortsätter vi söderut, rundar Kap Horn och efter ytterligare lastning i Valparaiso beger vi oss ut på Stilla Havet med destination Tahiti. Jakarta (dåvarande Batavia) på Java är nästa hamn och i ”Java Jive” förstår vi hur viktigt kaffet och teet är för öns befolkning.
Hercules styrde aldrig sin färd mot Kina, men det betyder inte att vi inte kan drömma oss bort dit med hjälp av en ”Slowboat to China”. Resan över Indiska Oceanen är lång och hemlängtan blir ibland stor. Nina Andersson sjunger ut sin längtan i en känslosam version av ”In the wee small hours of the morning”.
När färden sedan går vidare runt Afrikas kust stöter vi på några afrikanska fenomen i form av ”Baby elephant walk”, ”The lion sleeps tonight” och ”Caravan”.
Resans sista anhalt är Holland och här skeppas det naturligtvis ut massor av ”Tulpaner från Amsterdam” varje dag.
Hemfärden till Jakobstad sker i lugna vatten, och innan vi tar farväl med ”Bye, bye blues” kan vi konstatera att ”Så skimrande var aldrig havet”.

Med Alf Mylläri som kapten på skutan blir resan i sig ett äventyr, och slutmålet hoppas vi kommer att bli en konsert av det ovanligare slaget. Alf Mylläri är ju en ansedd musiker och han har komponerat och arrangerat flera av låtarna speciellt för Tonfallet. Han sitter också själv vid pianot och har med sig en musikalisk besättning bestående av bas och trummor.

Bodil Wiklund